Home - ProTrevi Appuntamenti Ricettività11 E-mail ProTrevi

Teatro Cliutunno     Italiano.gif (234 byte)       
plan n. 46 - E3

Het theater heeft twee niveaus met loges. Na de laatste aanpassing ten einde te voldoen aan de veiligheidsnormen kan het 200 toeschouwers bevatten. Het werd gebouw in 1875 met private financiering, waardoor iedere familie zich een loge voorbehield. Het werk werd toevertrouwd aan architect en bouwheer Domenico Mollajoli die zich met succes reeds aan dergelijke werken gewaagd had. Het zeer mooi theatergordijn getekend en gedateerd 1877 is het werk van Domenico Bruschi en stelt Keizer Caligula voor die offers plengt voor de god Clitunno. Trevi, Teatro Clitunno
Facciata
Ingehuldigd in 1877 met de voorstelling van een lyrische opera, bleef het theater het centrum van culturele, recreatieve en sociale activiteiten. In 1932 werd het op verschillende plaatsen aangepast ten einde beter aan de nieuwe eisen tegemoet te komen. De scene werd aangepast, er werden kleedkamers in metselwerk gebouwd en de elektriciteit werd ingewerkt. In 1955 werd het met kleine aanpassingen omgebouwd tot bioscoop en onderging in het volgende decennium mee de ondergang van de bioscopen. In 1965 en 1966 herbergde het enkelen van de belangrijkste theatermensen door de toekenning van de “Premio CittÓ di Trevi”. Volledig overgenomen door de Comune werd het in de jaren 1987-1993 volledig gerestaureerd met de fondsen FIO. Met de vertoningen van het theaterseizoen en verschillende andere manifestatie ( concerten, conferences) wordt het nu 50-60 keer per jaar gebruikt.

Vertaling en Bewerking: Ludo De Graef Antwerpen 2009

Trevi, Teatro Clitunno, Sipario di Domentico Bruschi
Sipario

       More (Italian)Italiano.gif (234 byte)             Mini-guide of TREVI            Nederlandse pagina's           Home (Italian)

095

Associazione Pro Trevi - I-06039 TREVI (PG)
E-mail: protrevi@protrevi.com
┬ę 1996-2023 by F. Spellani
Grafica e gestione: Explica s.r.l.
Aggiornamento: 27 aprile 2017.