Home - ProTrevi Appuntamenti Ricettività11 E-mail ProTrevi

  Bovara  Italiano.gif (234 byte)     

Belangrijk onderdeel van de gemeente Trevi, ten zuiden van de hoofdplaats, met een belangrijke demografische consistentie en een belangrijke territoriale uitbreiding van het einde van de vallei tot aan de heuvel. De bevolking is gegroepeerd in diverse kernen in Faustana, Colle Basso, Colle Alto, La Valle, Alvanischio, Casa del Putto, Fondaccio en Corciano.

Het meest belangrijke gebouw is de Kerk van St Pieter uit de 12de eeuw, in de Franciscaanse geschriften vermeld als bezocht door de Heilige uit Assisi. Hierin wordt een Kruisbeeld dat vereerd wordt, bewaard. De bijhorende Benedictijnerabdij was van zeer groot belang omdat het de leiding (jurisdictie) had over 4 kloosters en 100 parochiekerken. Zij bezat natuurlijk uitgestrekte domeinen, waarop de ijverige monniken de landbouw ontwikkelden met aanplantingen en ontginningen.

Trevi, Italy. Bovara, chiesa di S. Pietro, facciata.
 
Verschillende archeologische vondsten hebben oude nederzettingen blootgelegd.

De Stele van Bovara: ontdekt in de 50-tiger jaren, bijna ongemerkt voorbijgegaan, werd opnieuw gebruikt met de andere zijde dan deze met het opschrift. Herontdekt in begin van de jaren 1980 werd ze door de familie Leuzi aan de gemeente gegeven en wordt nu bewaard in het museum S. Francesco Het opschrift bestaat uit twee regels in oud-Umbrisch. Het moet nog bestudeerd worden.

De Romeinse mozaiek: een belangrijke getuigenis van de verschillende nederzettingen tijdens de Romeinse periode, door verschillende schrijvers aangehaald, meerdere malen ontdekt en terug bedolven als gevolg van terugkerende aanslibbingen. Werd de laatste keer ontdekt in 1943-1944, van toen af ligt het verwaarloosd onder een laag aarde, niet ver van de oude Romeinse weg, die Trevi verbond met Ponte “Lapideo”(van waar de plaatsnaam Lapigge afkomstig is) op de Clitunno. Recent werd in een huis, tijdens restauratie nav de aardbeving van 1977 een fresco van circa 4 m² uit de tweede helf van de 15de eeuw en toegeschreven aan Bartolomeo da Miranda, gevonden.

In de omgeving – 500 meter noordoosten van de kerk-bevindt zich de duizendjarige olijfboom ( 1700 jaar)van San Emiliano, de oudste boom van de streek. Hij heeft ongeveer 9 meter omtrek en wordt beschouwd als een botanische eigenaardigheid vermits de olijfbomen rondom hem slechts een 30-tal jaren overleven.

(Vertaling en Bewerking: Ludo De Graef -Antwerpen 2009)

Trevi, Italy. Olivo di Sant'Emiliano, 1935

More (Italian)Italiano.gif (234 byte)             Mini-guide of TREVI          Nederlandse pagina's             Home (Italian)

095

Associazione Pro Trevi - I-06039 TREVI (PG)
E-mail: protrevi@protrevi.com
© 1996-2023 by F. Spellani
Grafica e gestione: Explica s.r.l.
Aggiornamento: 27 aprile 2017.