Home - ProTrevi Appuntamenti Ricettività11 E-mail ProTrevi

Chiesa di S. Pietro di Bovara  Italiano.gif (234 byte)

Kerk van de heilige Petrus

 


Visualizzazione ingrandita della mappa

Trevi, Italy. Bovara, chiesa di S. Pietro, facciata.

CHIESA DI S.PIETRO dateert uit de 12de eeuw met een sierrand uit de 5de eeuw. Het interieur omvat 3 schepen, de centrale wordt overkoepeld door een tongewelf en de zijschepen door kruisgewelven. Ofschoon een uitbreiding van het koor in de 16de eeuw het originele apsisgedeelte vernield heeft, blijft de kerk toch één van mooiste voorbeelden van het Romaans in dit gebied.

De nabijheid van de erg drukke weg heeft voor een toeloop van pelgrims gezorgd en in de Franciscaanse litteratuur wordt  het bezoek van S. Franciscus en zijn gezellen vermeld. Het visioen van Frater Pacifico over de troon van Lucifer, die in feite voorzien was voor de Poverello (S. Franciscus) en voorgesteld oor Giotte op een fresco in de Basiliek van Assisi, greep plaats gedurende dit bezoek, terwijl de Frater voor het kruisbeeld bad. Kerk en Kruisbeeld (CROCEFISSO) van  Bovara zijn een belangrijke plaats in de Franciscaanse bedevaartwegen (Itinerario Francescano) giubil03.JPG (5965 byte)itinerario giubilare

 

De oude abdij (ABBAZIA) gesticht in 1158 door de Benedictijnen kende een grote bloei. Belangrijk bevloeiingswerken in de vallei en de daarop volgende ontwikkeling van de landbouw zijn aan de monniken te danken.

Op 200 m van de omheinde ruimte van de abdij, in de richting van de berg, bevindt zich de duizendjarige olijfboom van S. Emiliano (olivo di S. Emiliano.)

In deze zone onthullen verschillende archeologische vondsten het bestaan van oude nederzettingen.

 La stele di Bovara. Ontdekt in de 50-er jaren, bijna ongemerkt aan voorbijgegaan, werd het opnieuw gebruikt met het gedeelte aan de andere zijde van het grafschrift. Teruggevonden in het begin van de 80-er jaren, werd het tentoongesteld in "Raccolta d'Arte di S. Francesco".
Het is een grafschrift in archaïsch Latijn, bestaande uit twee regels. Het dient nog bestudeerd te worden.

MOSAICO ROMANO. Een belangrijke getuigenis in verban met verschillende nederzettingen uit de Romeinse periode, vermeld door verschillende auteurs, verschillende keren verdwenen en verzwolgen door overstromingen. Het werd voor de laatste keer aan het licht gebracht in 1943-44; sinds dan ligt het verwaarloosd en vergeten onder een kleine laagje grond een weinig lager dan de oude Romeinse weg, die Trekvis verbond met de “stenen (lapideo)” brug (hiervan is de naam “Lapigge) over de Clitunno.

Trevi, Italy. Bovara, chiesa di S. Pietro, interno.

Vertaling en Bewerking Ludo De Graef – Antwerpen 2010

L'Abbazia benedettina            Ritorna alla pagina CHIESE
Ritorna alla pagina indice                                          Ritorna alla pagina BOVARA

107


Associazione Pro Trevi - I-06039 TREVI (PG)
E-mail: protrevi@protrevi.com
© 1996-2023 by F. Spellani
Grafica e gestione: Explica s.r.l.
Aggiornamento: 27 aprile 2017.