Home - ProTrevi Appuntamenti Ricettività11 E-mail ProTrevi

Chiesa di S. Maria del Ponte Italiano.gif (234 byte)

(Chiesa Tonda)

 

 

De huidige opbouw is een suggestieve verwezenlijking van de 16de eeuw, met aanpassingen uit de 18de eeuw.

Het gebouw heeft een zeshoekig plan en wanneer het niet omgeven werd door huizen was het zeer  evident dat het zijn naam heeft gegeven aan de plaats “ Chiesa Tonda.”

Van de oorspronkelijk kerk blijft allen het tweede portaal, zijingang ( Zie foto onderaan)  dat  de kenmerken van de Romaanse bouwkunst laat zien, aan de noordmuur over.

Voorzeker zijn de verdwenen kenmerken van de oorspronkelijke architectuur niet de belangrijkste elementen van dit monument, maar veeleer de benaming, die expliciet verwijst naar een belangrijke weg, die op dit punt de Clitunno overstak.

 

Trevi, Italy. Lapigge, voc. Chiesatonda. Chiesa di S. Maria del Ponte.

 

Trevi, Italy. Lapigge, voc. Chiesatonda. Chiesa di S. Maria del Ponte. Antica porta ricostruita.

In oude geschriften werd de brug in casu “Pons Lapideus” (= stenen brug) genoemd, die zich onderscheidde van de andere houten bruggen. Van die oude benaming is de benaming LAPIGGE afgeleid, daarna verbeterd in La Pigge en vandaar Pigge.

 Dit was de brug, die het mogelijk maakte via de oude weg, nog goed op te merken over zijn volledige afstand, de gemeente Torre di Azzano te verbinden met Trevi. (Onuitgegeven visie 1999)

Het traject  Torre di Azzano tot  Clitunno is reeds volledig fotografisch geïdentificeerd door Scmeidt, maar daarna heeft de geograaf het vervolg naar Trevi niet kunnen vastleggen zodat (1965) niemand, behalve plaatselijke auteurs, dacht dat Trevi Romeins van oorsprong was.

Het was alleen Sensi (1975) die Romeinse en geen middeleeuwse kenmerken in de primitieve omwalling van het oude kasteel vond.

Het meer dan duizend jaar oude wegtraject werd onderbroken door de constructie van de artificiële rivierbedding van de Marroggia, maar het volk heeft steeds de oude weg gevolgd, wanneer de stroom doorwaadbaar was, niettegenstaande de nabijheid van de brug, vooral deze in de vallei.

Vertaling en bewerking Ludo De Graef -Antwerpen 2010

Ritorna alla pagina CHIESE             Ritorna alla pagina indice

107

Associazione Pro Trevi - I-06039 TREVI (PG)
E-mail: protrevi@protrevi.com
© 1996-2023 by F. Spellani
Grafica e gestione: Explica s.r.l.
Aggiornamento: 27 aprile 2017.