Home - ProTrevi Appuntamenti Ricettività11 E-mail ProTrevi

Chiesa di San Pietro a Pettine Italiano.gif (234 byte)
3 - Affreschi

Trevi, Italy. Chiesa di S. Pietro a Pettine. S. Pietro

Aan de linkerkant van de apsis vindt men deze prachtige figuur van de heilige  Petrus, patroonheilige van de kerk, welke Nessi dateerde aan het begin van de 15de eeuw.1

 

Meer recentelijk werd het toegewezen aan Bartolomeo da Miranda  die in de vierde decade van de 15de eeuw erg aktief was in deze zona, vooral in het nabijgelegen  Pietrarossa2. Recentelijk werd één van zijn werken in Bovara gevonden (sua opera a Bovara. )

Langs de linkermuur bevindt zich , nogal goed bewaard, een tweeluik met S. Antonius van Padua en Madonna met Kind. De versiering van het kleed van de Madonna met mooi gelaat is origineel. In de inscriptie kan men nog een deel van de datum bemerken: M4.., in volstrekte overeenkomst met de toewijzing van Nessi, die in zijn tijd omwille van de aanwezigheid van verschillende gedeponeerde voorwerpen, de basis van het schilderij niet kon onderzoeken.

De drapering van de figuur van de Madonna wijst naar de hand van Bartolomeo da Miranda of één van zijn leerlingen (onuitgegeven 2006)

 

Trevi, Italy. Chiesa di S. Pietro a Pettine. Affresco di Paolo Bontulli, 1525 Deze fresco gedateerd 1525, wordt toegeschreven aan   Paolo Bontulli da Percanestro. 

De geometrische versiering van de achtergrond is identiek aan deze van de vereerde beeltenis van de  Madonna della Stelle.

 

Santuario della Madonna della Stella. L'immagine della Madonna della Stella (XVI sec.)

 

 

 

 

 La Madonna della Stella

Foto Bruno Ottaviani

Ritorna alla pagina Chiese romaniche                                                                    Ritorna alla pagina Chiesa di S.Pietro a Pettine

Ritorna alla pagina indice

001-065


Associazione Pro Trevi - I-06039 TREVI (PG)
E-mail: protrevi@protrevi.com
© 1996-2019 by F. Spellani
Grafica e gestione: Explica s.r.l.
Aggiornamento: 27 aprile 2017.

Note
1) S. Nessi, S. Ceccaroni, Da Spoleto a Trevi lungo la Flaminia, Spoleto, 1979, pag.154 e successive riedizioni: Trevi, guida turistica.

2) F. Todini, La pittura umbra, Dal Duecento al primo Cinquecento, I, Milano, 1989, p. 26..