Home - ProTrevi Appuntamenti Ricettività11 E-mail ProTrevi

I- Chiesa di Sant'Emiliano - Buitenzijde Italiano.gif (234 byte)

trevi, Italy- Chiesa di s. Emiliano, Portale

De aanpassingen van de oude kerk begonnen in 1465 en duurde circa 20 jaar.

Het elegante portaal dateert uit deze periode. Op de architraaf werden de wapenschilden van de Petroni (oude Trevaanse familie aan wie het dekenaat toevertrouwd was) en deze van de Eroli (bisschop van Spoleto) aangebracht. Er ontbreekt n in het centrum, vermoedelijk dat van Trevi.

Er boven staat een driehoekig gevelveld waarin een halfverheven  beeld van S. Emiliano tussen wonderlijk buitengewoon kalme leeuwen staat. Het blijkt dat dit beeld gemaakt is voor de versiering van een gebouw of altaar op de Piazza en daarna opnieuw gebruikt is voor deze opstelling. De episode met de leeuwen is ook  nog herdacht op de steunconsole van de entablement (= steunconstructie van het dak)

Op de rechter deurstijl is, op manshoogte, het erg beschadigde restant van een klassiek grafschrift te zien. Het werd volledig in het Latijn overgebracht vermits er in een Vaticaanse Codex een versie bestond reeds voor zijn hergebruik

Het portaal werd in 2001 gezandstraald zonder dat de fijne versieringen eronder leden.
Degna di attenzione una suggestiva statuetta, che rappresenta Sant'Emiliano orante, collocata in una nicchia nella parete est.

Si pu far risalire al XIII secolo. di dimensioni insolite: troppo bassa per raffigurare il santo in piedi, troppo alta per raffigurarlo in ginocchio.

molto danneggiata dalle intemperie e forse dovrebbe essere meglio protetta, non essendo sufficiente allo scopo la misera tettoietta in pietra di Trani fattavi apporre qualche lustro fa.

In een nis op de oostelijke muur bevindt zich een suggestief beeldje dat S. Emiliano voorstelt . Het kan teruggaan tot de 13de eeuw. Het heeft ongewone afmetingen: te klein om de heilige rechtop voor te stellen en te groot om hem geknield af  te beelden.

Het is fel beschadigd door de ontij en zou beter moeten beschermd worden;.  Niet voldoende groot voor het doel bracht het kleine dakje haar toch een weinig schoonheid  terug.

trevi, Italy- Chiesa di s. Emiliano, Statuetta

Het meest oude en interessante element bestaat uit de 3 elegante apsissen van de originele muur, die de zuidoosthoek van de oorspronkelijke kerk (1000) vormden

 
Trevi, Italy. Chiesa di S. Emiliano, le absidi della chiesa romanica (foto del 1899).
Le absidi in una foto del 1899

Vertaling en Bewerking Ludo De Graef Antwerpen 2010

VISITA GUIDATA

Ritorna alla pagina Chiesa S. Emiliano               Ritorna alla pagina MONUMENTI                Ritorna alla pagina CHIESE   
 Ritorna alla pagina indice                                   Ritorna alla pagina Sant'EMILIANO


Associazione Pro Trevi - I-06039 TREVI (PG)
E-mail: protrevi@protrevi.com
© 1996-2019 by F. Spellani
Grafica e gestione: Explica s.r.l.
Aggiornamento: 27 aprile 2017.