Home - ProTrevi Appuntamenti Ricettività11 E-mail ProTrevi

Ex chiesa e monastero di S. Bartolomeo

giubil03.JPG (5965 byte) itinerario giubilare

3- De Kerk  Italiano.gif (234 byte)

 

Er bestaan slecht weinige nota?s.
Natalucci beweert dat er in de streek van Lapigge een kerk van s. Bartolomeo (vernield in 1385) bestond naast het klooster ?delle sacca?.

Vermits het dezelfde titel als dat van Trevi draagt, is het vermoedelijk zo dat de monniken op het einde van de 14de of het begin van de 15de eeuw zich verplaatst hebben naar Trevi en er de kerk met dezelfde benaming opgericht hebben.

Het had ?n altaar met ?eenvoudige hulpmiddelen?, toegewijd aan S. Bartolomeo en S. Joannes de Doper.

Nu kunnen wij bevestigen, na de ontdekking van de Kruisigingsfresco (affresco della crocifissione),

dat er vroeger twee deuren bestonden, ?n voor de kerk en ?n voor het klooster, en de enige nog nu gebruikte deur was deze voor de kerk.

TREVI - Ex chiesa diS. Bartolomeo - Ingresso attuale
Trevi - Ex chiesa di S. Bartolomeo -Ingresso attuale ricavato nel vano della chiesa (1999)

De kerkvloer, ongeveer 1.5 meter onder de basis van de Kruisigingsfresco liep zo goed als gelijk met de straathoogte  en werd vorige eeuw volledig mismeesterd om een bredere toegang tot de lagere verdiepingen te maken.

S. Bartolomeo  is ?n van de medepatroonheiligen van Trevi. Tot het begin van de 18de eeuw werd er een plechtig feest, te vergelijken met de processie voor S. Emiliano "illuminata" come per S. Emiliano
gevierd.

In 1858 werd het de zetel van de Pia Unione di S. Giuseppe, gesticht door de zeer nederige  Trevaanse priester Ludovico Pieri, die hierdoor de devotie tot de H. Familie (later patrimonium van de ganse Kerk door het instellen van het offici?e Liturgische feest) wilde propageren.

Het jaar daarop werd de zetel verplaatst naar de S. Francesco (S. Francesco) omdat de kerk van S. Bartolomeo alle leden niet meer kon opnemen.

104

Ritorna alla pagina 1 Ex chiesa e monastero di S. Bartolomeo

Ritorna alla pagina indice         Ritorna alla pagina MONUMENTI      Nederlandse pagina's        Ritorna alla pagina CHIESE


Associazione Pro Trevi - I-06039 TREVI (PG)
E-mail: protrevi@protrevi.com
© 1996-2019 by F. Spellani
Grafica e gestione: Explica s.r.l.
Aggiornamento: 27 aprile 2017.