Home - ProTrevi Appuntamenti Ricettività11 E-mail ProTrevi

Ex chiesa e monastero di S. Bartolomeo

giubil03.JPG (5965 byte) itinerario giubilare

2 - Boodschap, fresco van de gevel  Italiano.gif (234 byte)

Gedeeltelijk verkommerd stelt het een Boodschap aan Maria voor uit  het begin van de 15de eeuw.

Scarpellini1   vermoedt dat het werk is van de  "Maestro della Dormitio di Terni", erin zijn commentaar bijvoegend: “ Dit erg belangrijk werk is zeer belangrijk en zeer mooi en wordt volledig genegeerd door de kritiek.      Na de val van het dakje dat het beschermde, is het zeer snel de laatste jaren , verloederd , zonder dat iemand het nodig vond tussen te komen.”

Vervolgens stelde Benazzi dat het kon toegeschreven worden aan de werken van de school van Foligno, “ waarbij Giovanni di Corraduccio “, een thesis die ook door andere schrijvers aanvaard wordt.

Niettegenstaande de extreme noodzaak voor een interventie, gezien het feit dat reeds sinds de 70-er jaren het werk steeds blootgesteld staat aan weersomstandigheden, en ondanks verschillende verzoeken aan de stad en de autoriteiten werd de voorkeur gegeven andere schilderwerken te herstellen.

Eindelijk kwamen , in de lente van 1996, twee technici in witte overall een beetje bijwerken van op een stelling tegen de gevel en namen verschillende stalen rond de bewuste schildering, ze ontdekten ook, onder een dichtgemaakt portaal, een verwaarloosd of slecht bewaard wapenschild van famiglia Amici en een mooie inscriptie "EVELLENDO PLANTAT".

 

TREVI - Ex chiesa diS. Bartolomeo - Annunciazione
Come era ultimamente (da luglio a ottobre 1999)
poi fu coperta per protezione.

Nochtans opende zich, door het verwijderen voor het onderzoek van het bovenliggende intonaco, een gemakkelijke weg, waarlangs  het woeste water van de onweders, zich gemakkelijk naar het achterliggende schilderij begaf, dat op ieder moment kan van de muur kon loskomen.

In juli van 1999 werd ze gestut tegen de steigers opgericht voor de interventies aan de voorzijde van het gebouw. Met ander woorden, de buizen stonden met hun rand tegen het schilderwerk.

Als gevolg van verschillende protesten is de  toestand veranderd op 26/10/1999, en werd een plastiek dak geplaatst om de schildering te beschermen, die daardoor niet meer zichtbaar is.

Op 15/05/2001 werd een andere inspectie door de Sopraintendenza uitgevoerd om een ander “zeilwerk” te proberen en uiteindelijk werd er in december 2001 een verhoog geplaatst om de restauratie te beginnen.

In de zomer van 2002 was de restauratie voltooid.

Nu is er een bescherming aangebracht om niet te vernielen wat gerecupereerd is.

104
Ritorna alla pagina 1 Ex chiesa e monastero di S. Bartolomeo

Ritorna alla pagina indice      Ritorna alla pagina MONUMENTI      Nederlandse pagina's       Ritorna alla pagina CHIESE


Associazione Pro Trevi - I-06039 TREVI (PG)
E-mail: protrevi@protrevi.com
© 1996-2019 by F. Spellani
Grafica e gestione: Explica s.r.l.
Aggiornamento: 27 aprile 2017.

Note
1
)Scarpellini, Pietro, 1976, Giovanni di Corraduccio,Ediclio, Foligno, pp. 24, 49